Abolitionism i praktiken

Abolitionism är en global rörelse som vill skapa en värld utan polismakt och fängelsesystem. Hur kan det se ut i praktiken? Och i svensk kontext? @avkoloniseramera och @hejmichaela har tagit fram en praktisk guide för hur du kan utöva abolitionism i vardagen.

1. Skapa en trygg miljö med grannsamverkan

Bygg solidariska, trygga och resursrika miljöer som förebygger brott och skada. Minska den materiella betydelsen av kapitalistiskt lönearbete. Starta jourer, soppkök, bostadskollektiv, bibliotek, kulturhus, spelställen, fritidsgårdar och föreningar. Stötta sociala rörelser och politiska beslut som möjliggör skapandet av dessa miljöer.    Organisera bostadshuset: ha grillkvällar, dela på verktyg och odla på innergården. Tillsammans kan ni lösa (klimat)kriser och konflikter, men också planera för framtiden och forma det lokalsamhälle ni vill ha.    

2. Folkbilda om polismakten och fängelsesystemet

Se sambanden mellan olika förtryck, läs och lär tillsammans. Polismakten med sitt våldsmonopol grundades när kapitalismen växte fram för att skydda profit och egendom och för att disciplinera arbetarklassen. I svenska fängelser exploateras fångar som arbetskraft åt privata företag för att ägaren ska göra större vinster. Dessa institutioner (statens våldsapparat) upprätthåller kapitalismen och bygger på rasistiska och koloniala strukturer.

3. Var ingen fängelsefeminist – var en frigörelsefeminist!

Gorma inte om skärpta straff och borttagna straffrabatter. Straff och isolering är ineffektivt. Var ingen fängelsefeminist – var en frigörelsefeminist! Gör motstånd mot lagar som utökar polismaktens mandat. Stötta politiska beslut som minskar straffväsendets inflytande och som ökar folkets självbestämmande. Sikta mot en värld där polismakt och fängelser inte längre finns.

4. Förändra ditt inlärda sätt att tänka

Var kritisk till ditt inlärda sätt att tänka. Polismakten och fängelsesystemet har skapat ideologier, språk och kulturer som genomsyrar hela vårt samhälle. Det behöver vi aktivt motarbeta rent psykologiskt – i våra huvuden och i våra hjärtan. En sådan sak kan vara att sluta att rätta andras sätt att leva och vara (rättelsekultur). Eller att se alternativ till skolans betygssystem för våra barn (ordningskultur). Eller att ifrågasätta vad som anses brottsligt och inte i ett kapitalistiskt system.

5. Stötta istället för att straffa

Du och dina vänner kan forma en stödgrupp som hjälps åt med hälsa, relationer och materiell support. Det är lika viktigt att ni vågar hålla varandra ansvariga om något hänt. Träna på konflikthantering och civilkurage, då verkar ni för en minskad kontakt mellan polismakt och civila. Kom ihåg att inte straffa varandra – utan förebygga, ingripa, vårda och läka. En metod kallas “transformative justice”.

6. Stå i solidaritet med dina kamrater

Stå i solidaritet med dina kamrater som kriminaliseras, rasprofileras och förtrycks. Granska och anmäl polisens övergrepp. Stötta den som sitter i fängelse eller är i förvar. Posta böcker och brev till dem. Stå upp för, skydda och göm papperslösa. Gå inte i samma Pride-tåg som polisen, släpp inte in polisen i era utrymmen. Gör polismakten irrelevant genom att sluta engagera er med den. 

7. Riv synliga och osynliga gränser 

Abolitionism handlar i grunden om frihet, medmänsklighet, support och närvaro. Därför måste vi riva murar och gränser runtom oss. Det kan vara den låsta dörren till innergården eller den stängda nationsgränsen, men också muren vi reser för att skydda vårt inre. Var sårbar, var närvarande.

8. Var visionär

Våga föreställa dig en annan framtid. En framtid utan polismakt, utan fängelsesystem, utan vapen, krig och militär. En framtid utan lönearbete och exploatering, utan fattigdom och förtryck, utan hemlöshet. Ett samhälle där vi människor får leva som sociala, kulturella, erotiska, kreativa och empatiska varelser på ekologisk grund. Dina visioner skapar morgondagens samhälle.

Checklista att sätta upp i föreningslokalen

Här finns en PDF med denna listan som du kan skriva ut, rama in och sätta upp i föreningslokalen! Tillsammans kan vi både sätta abolitionism på den politiska agendan och i våra mellanmänskliga relationer.

Ladda ner PDF här.

Här finns ett instagram-inlägg.

Poddavsnitt

Fem tips:

  1. Are prisons obsolete? (2003) av Angela Davis

  2. The End of Policing (2017) av Alex Vitale

  3. Becoming abolitionists: police, protests and the pursuit of freedom (2021) av Derecka Purnell

  4. Studieguide med omfattande material på abolitionjournal.org/studyguide

  5. We Do This ’Til We Free Us (2021) av Mariame Kaba

Föregående
Föregående

I imperialismens ruiner

Nästa
Nästa

Om K-ordet