10 böcker om polisen
Att progressiva rörelser verkligen bubblar av poliskritik och visioner bortom polisen syns inte minst i all ny litteratur som släpps. Krakel tipsar om 10 böcker om polisen – något att ha cirklar kring, diskutera, organisera er!
Gärningsmannen är polis – Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis av Lisa Bjurwald och Kerstin Dejemyr (Bazar förlag, 2021)
Här får vi inblick i en myndighet som har djupt rotade problem med sexism och chauvinism – vad händer när beskyddare blir förövare? Kerstin Dejemyr var en av de som startade Metoo-uppropet #Nödvärn inom polisen. Nu skriver hon, tillsammans med journalisten och författaren Lisa Bjurwald, om förödande vittnesmål från kvinnor. De upptäcker att det i princip råder straffrihet för polismän som våldtar kvinnor.
Finns i din vanliga bokhandel, på nätet eller fysiskt.
Abolishing the Police – en illustrerad introduktion av Koshka Duff och Cat Sims (Dog Section Press, 2021)
Denna illustrerade bok ger grundliga och tillgängliga analyser om polismakten och avvecklandet av den. Författarna ger sina perspektiv från motståndsrörelser i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA, samt teorier kring krig och militarism, nykolonialism och högerextremism.
Finns på Dog Section Press.
A World Without Police – How Strong Communities Make Cops Obsolete av Geo Maher (Verso Books, 2021)
En bok att längta efter! Geo Mahers bok ska svara på en rad olika missförstånd kring polisens existens och funktion. Här kommer vi att få ta del av verkliga exempel från lokalsamhällen runtom i världen byggt starka gemenskaper där polisen är helt meningslös. En värld utan polis är möjlig!
Finns från 24 augusti 2021 på Verso Books.
A Critical Theory of Police Power – The Fabrication of the Social Order av Mark Neocleous (Verso Books, 2021)
I nyutgivningen av Neocleous tunga bok från 2000 inkluderas en fantastisk introduktion av redaktionen på Verso Books. Neocleous argumenterar för en utökad förståelse av själva konceptet polis, av idén om polisen, som bland annat behöver förstås i termer av ordning och säkerhet. Polismakten är central för att organisera det lönearbetande folket. Ett måste i din poliskritiska bokhylla.
Finns på Verso Books.
Mellan bögskämt och prideparader – Exkludering och inkludering av homosexualitet i svensk polis av Jens Rennstam (Studentlitteratur, 2021)
Litteratur för blivande kriminologer! Jens Rennstam ger sig i kast med att förstå varför det finns så få öppet homosexuella polismän. Boken rör sig i gränslandet mellan organisations-, genus- och polisstudier – men kan läsas av alla som vill få ökad förståelse för polismaktens struktur och operandi.
Finns på Studentlitteratur.
The End of Policing av Alex S. Vitale (Verso Books, 2020)
Polisen uppkom för att skydda folket. Eller? Det skulle inte sociologen Alex S. Vitale hålla med om. I andra kapitlet, The police are not here to protect you, blir det alldeles glasklart varför polismakten uppkom. Problemet är, enligt Vitale, inte formen för polismakten – utan polismakten själv.
Finns på Verso Books, just nu gratis som e-bok.
War Power, Police Power av Mark Neocleous (Edinburgh University Press, 2014)
Den andra boken av Neocleous som vi tipsar om är en kritisk undersökning av krigsmakt och polismakt som sammanlänkande fenomen utifrån konstaterandet att båda kan betraktas som statligt våld som utövas i ordningens namn. Boken undersöker militärens och polisens ändamål om “ordning”, bl.a. genom att dra paralleller till idéer om och praktiker om statlig makt, kapitalackumulation och till våldets roll i den liberala ordningen.
Finns i nätbokhandeln.
Becoming Abolitionists: Police, protests, and the pursuit of freedom av Derecka Purnell (Astra House, 2021)
Purnell är advokat, författare och aktivist, som initialt var skeptisk till den abolitionistiska rörelsen; hon såg allt för mycket sexuellt våld och begravde allt för många vänner. Men hon lärde, lärde om, och delar nu dessa lärdomar och erfarenheter i boken Becoming Abolitionists, som släpps under året. Purnell menar att polisen i inte kan reformeras utan behöver avvecklas, och bjuder in dig som läsare att drömma om helt annan värld.
Finns att förköpa på pengiunrandomhouse.com, släpps 5 oktober 2021.
Invisible No More: Police Violence Against Black Women and Women of Color av Andrea Ritchie (Beacon Press, 2017)
Invisible No More tar avstamp i insikten att rasifierade kvinnor har erfarenheter från rasprofilering och polisbrutalitet, men att dessa erfarenheter ofta har marginaliserats eller rentav utraderats i diskussionerna om polisvåld. Med avstamp i kvinnors berättelser om sina erfarenheter av dessa fenomen undersöker Andrea Ritchie utvecklingen av rörelser som utgår från kvinnors erfarenheter av polisen.
Finns att köpa på invisiblenomorebook.com.
Vill du cirkla kring en bok hos Krakel?
Du som är medlem i Krakel kan hålla och delta i cirklar. Vi hjälper dig med deltagare, struktur och upplägg.