Social och politisk prepping – vad vill vi göra?
Inom Krakel har vi under en tid pratat om prepping. Men inte den individuella preppingen utan en social och politisk. Hur kan vi som kollektiv förbereda oss för (sociala/politiska) kriser och naturkatastrofer? Vad kan, och vad vill, vi som kollektiv göra? Hur bygger vi starka communitys och hur kan vi använda oss av ömsesidig hjälp?
Med dessa frågeställningar i ryggen träffades elva personer i Krakels lokal för ett rundabordssamtal. Vi hade även läst Johan Örestigs text ”Ett rop på (ömsesidig) hjälp: klimatrörelsen och återupprättandet av tron på kollektiv handling” i Röda Rummet. Örestig manar till kollektiv handling för att inte klimatrörelsen ska stanna vid protester och aktioner.
Kort om Krakel
Krakel är en plattform för medlemmar att göra vad de känner lust inför. Det finns ingen som bestämmer vad någon annan ska göra, utan det är upp till oss själva att spåna, föreslå, organisera och arrangera utifrån lust och vilja. Om dessa mötesanteckningar inspirerar – skrid till verket!
Ömsesidig hjälp – en av anarkismens metoder som formulerades av Pjotr Kropotkin 1902 – består av tre principer:
Gräv där du står. Utgå från dina grannar och ditt lokalområde. Börja med det närmsta. Dela på resurser, verktyg och kunskaper. Lär känna din omgivning genom att skapa kontaktytor och mötesplatser. Så kan vi återupprätta starka, sociala band och tillit till varandra.
Vidga solidariteten i samhället. Genom att folkbilda om rötterna till de problem vi står inför ökar vi den generella medvetenheten om kapitalismen och den klimatkris den drivit fram. Det hjälper oss att bryta kapitalismens alienation och den oro och ensamhet som många bär på.
Se till att alla kan bidra. Ömsesidig hjälp är varken välfärdsstat eller välgörenhet. Ömsesidig hjälp är ömsesidig och det innebär att alla ska kunna bidra. Skapa sociala strukturer där alla behövs, får support och kan påverka.
Samtalet rörde många olika aspekter kring kollektiv handling. Här är några av dom:
Den individuella preppingen, som ofta utgår från den egna individens praktiska behov i form av prylar, vatten och mat, är ohållbar. Vi behöver verka för att bredda preppingbegreppet till att handla om social prepping som kollektiv. Det kan vara i bostadshuset, föreningen eller lokalområdet. Förbereder vi oss tillsammans, samarbetar vi i kriser och klarar oss tillsammans. Krakel kan till exempel ha gemensamma resurser och verktyg i lokalen eller agera som hotline vid kris.
Social prepping är en slags grannsamverkan, vi pratade om allt från att hjälpa varandra i kris till att anordna bloc partys till att helt enkelt börja säga hej till sin granne. Ibland upplevs grannsamverkan som onaturligt eller svårt i Sverige. De som engagerat sig i rörelser och projekt, eller som bott på andra platser än i Sverige, berättar om detta. Vi vet att det krävs arbete för att möjliggöra för mer kontakt mellan människor som bor nära.
Vi behöver skapa hållbarhet och långsiktighet, inte minst psykiskt. En av riskerna med kollektiv handling är att vi som individer i en rörelse bränner ut oss. Vi diskuterade hur vi kan motverka detta, bland annat genom emotionell support och gränssättning men framförallt genom att centrera rörelsebyggandet kring glädje och lust! Vi behöver ha kontinuitet i saker som fest, firande och allmänsociala aktiviteter – det gör oss resistenta nog att ta oss igenom tyngre perioder.
Prepping är ett slags ”antropocent tvång”, så vi behöver hitta sätt att må bra tillsammans. Vi pratade om hur hela samhället gaslightar oss, genom att inte prata om den akuta, existentiella kris som mänskligheten befinner sig i. Här fungerar Krakel som ett rum för community-support och ventilering, där vi kan vara sårbara, hopplösa, hoppfulla och handlingskraftiga tillsammans.
Vi vill bygga gemenskap rörelser emellan i Malmö. Vi är många som vill se en annan värld och många som vill åt samma håll. Vi kan lära av varandra, glädjas tillsammans, preppa tillsammans och ta oss framåt tillsammans. Krakel kommer fortsätta att vara en förening med låga trösklar, där vi öppnar upp för engagemang på bred front.
Samtalet handlade också om välfärdsstaten Sverige och att bygga alternativa, parallella strukturer. Är det rätt väg att gå? Finns det ens något rätt och fel, och hur vet vi vad som spelar roll i slutändan? Gruppen diskuterade hur det kan vara värt att ägna sig åt flera saker samtidigt, där ömsesidig hjälp och kollektiv handling kan vara en av metoderna vid sidan av andra. Det blir särskilt viktigt ju mer välfärdsstaten urholkas, privatiseras och inte kan garantera människor trygghet.
Politisk handling och social handling behöver varken vara samma sak eller ställas emot varandra: vi kan bygga starka, sociala kollektiv samtidigt som vi agerar för att förändra politiska, djupgående strukturer. Och i katastrofläge sker förmodligen en kombination av statlig struktur och lokal/kollektiv struktur för basala funktioner som mat, värme och vatten (något vi redan erfar med exempelvis strukturell hemlöshet). Kontentan är att kollektivets organisering är viktig!
Ett tredje ben är kunskapen: vi vill folkbilda, skapa idéer, visioner och utbyta kunskaper. Det är också en slags prepping!
Vi vill lära oss mer om hur vi kan ta hand om oss själva och varandra, generellt men också i kriser. Hur tillgodoser vi grundläggande behov? Det kan vara att odla, bygga, skapa och laga.
Gruppen skissade fram flera konkreta handlingsvägar framåt:
En preppa-grupp skapades, som organiserar sig via Slack (som är Krakels interna kommunikationskanal). Preppa-gruppen ska skapa kontinuitet och långsiktighet genom att träffas ungefär var sjätte vecka. Vi vill att den sociala och politiska preppingen ska bli en naturlig, inkorporerad del av en generell organisering eftersom vi är övertygade om att vi alla behöver förbereda oss som kollektiv – socialt, mentalt, praktiskt, politiskt.
En metodbok för grannsamverkan ska tas fram. Här ska vi undersöka praktiska vägar och metoder som fungerar och sammanställa detta tillsammans. Ökar grannsamverkan i Malmö, ökar också gemenskapen, tilliten och våra sociala band till varandra. Det är en hands-on, konkret väg för att göra lokal skillnad.
Zine-cirkeln, som träffas varannan vecka på Krakel, ska ta fram zines om ömsesidig hjälp och kollektiv handling.
Vi vill läsa tillsammans. Bland de böcker som nämndes fanns Dean Spades ”Mutual Aid: Building Solidarity during this Crisis (and the next)”, Christina Ergas ”Surviving collapse: Building Community toward Radical Sustainability” och Joanna Macys ”Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen”.
Brädspel som gemenskap och folkbildare. Krakel har tidigare pratat om att arrangera brädspelsdagar och under preppingsamtalet lyftes detta igen. Genom att spela lär vi inte bara känna varandra, utan också samarbete, som i brädspelet Pandemic.
Skapa strukturer för supportgrupper, som kan erbjuda stöd i kriser. Det kan vara administrativt, juridiskt, praktiskt eller emotionellt stöd. Här kan vi lära av varandras tidigare erfarenheter, och av andra rörelser och föreningar.
Kultur är ett sätt för Krakel att både skapa känslomässig kontakt och lyfta politiska frågor. Genom en film- och tvserie-klubb kan vi umgås, prata, gråta och skratta. Vi kan se Station Eleven som handlar om hur vi tar oss igenom en postpandemisk tillvaro. Vi kan också arrangera visningar och bjuda in till bredare debatt.
Vi ska arrangera en Krakelfredag med kring temat ”Kollektiv handling: Vad har gjorts i Malmö och vilka är våra vinster?”. En kväll för att glädjas tillsammans och lära oss av historien. Hit vill vi bjuda in andra föreningar och sociala rörelser i Malmö för att skapa bred gemenskap. Vi vill också bjuda in andra grupper som ägnar sig åt social och politisk prepping.
Nästa träff
Nästa träff hittar du i kalendern. Det är alltid öppet för alla. Bli medlem i Krakel och kom!
____
Omslagsbild för inlägget: Mutual Aid: An illuminated factor of evolution, illustrerad av N.O. Bonzo.