Neurovetenskapen har lämnat idén om hjärnan som statisk – hjärnan utvecklas och förändras genom livet och under påverkan av den kontext vi befinner oss i.
Hjärnan är alltså ett historiskt resultat av samtidens materiella och kulturella förutsättningar – de politiska och sociala system som den lever i. I en nyliberal tid tvingas hjärnan in i flexibilitet och managementtänk. Men hjärnan behöver inte bara anpassa sig till rådande villkor – den kan också aktivt förändra sina villkor!
Catherine Malabou gör i Vad ska vi göra med vår hjärna? en nytänkande koppling mellan neurologi och politisk teori, med förankring i aktuell naturvetenskap liksom i Marx och Hegel. Studiecirkeln ger sig i kast med denna text utifrån frågan om vilka möjligheter förståelsen av hjärnans plasticitet skapar för radikala teorier och rörelser.
Bli medlem i Krakel
För att gå studiecirkeln, bli medlem i Krakel! Medlemskapet gäller 1 år, och du kan då delta i allt som Krakel anordnar.
Studiematerial
Köp boken själv eller beställ via oss. Då kostar den 250 kr, säg till senast den 14 okt.
Datum och plats
Fem tisdagar: 20 oktober, 3 november, 17 november, 1 december, 15 december. Leds av Mirjam Katzin, på Norra Grängesbergsgatan 15.
Anmälan (fullsatt cirkel)
14 okt är sista anmälningsdagen för att vara med i studiecirkeln. Maxantal 10 personer. Anmäl dig genom att skriva till hej@krakelkrakel.com eller till vår facebook-sida.
Krakels aktiviteter görs i samarbete med ABF Malmö.